Dolfinarium Harderwijk komt nu pas met jaarcijfers, is eigenlijk technisch failliet

Hoe zou het met dat bedrijf in Flevoland gaan, dat caetacae graag ‘handkart’? Dat laatste is geen geintje. In gevangenschap moeten intelligente zoogdieren ‘gestimuleerd’ worden, hoe dát eruit ziet kon u in het vorige topic meemaken (u kunt ook niet klikken). Daarin maakten we ook melding van de deerniswekkende situatie waar het park zich in bevindt. De omzet kent en dalende trend en 2011 is het laatste jaar waarin er winst is gemaakt.

De verliezen zijn ook fors, namelijk € 3,0 miljoen, € 1,1 miljoen en € 4,0 miljoen in de laatste drie verslagjaren. De omzet in 2015 (de laatste deponering) is € 14 miljoen. Ten opzichte van het vorige artikel is het verlies dus meer dan verdrievoudigd. Dat komt voor een deel door een afschrijving op de vorderingen, omdat het Amerikaanse Sea World een partij babydolfijnen ter waarde van € 569.000 niet meer gaat leveren.

Zoals dit voorbeeld laat zien, gelden voor dierentuinen trouwens eigen boekhoudregels, zowel onder IFRS als US GAAP. Bij PwC waren ze zo aardig het op een rijtje te zetten, het boekhouden met beestjes. Bij levende have is er ook sprake van zaken als marktwaarde en afschrijving, als het dier bijvoorbeeld ouder wordt. Voor de vernietiging van kadavers kan een voorziening gebaseerd op biologische inzichten worden gemaakt (sterftekans) en bij geboorte is er natuurlijk zomaar winst gerealiseerd. Een artikel met ‘accounting for life stock’ hebben we nog niet eerder op 925 gehad. 

Door de verliezen is de solvabiliteit hard aan het dalen. Het jaarverslag noemt ook dat de publieke opinie zich tegen dit soort parken keert, juist vanwege het (vermeende) gebrek aan diervriendelijkheid. Filmpjes van de behandeling van dolfijnen in Europese zusterparken helpen ook al niet.

Omdat het verlies in de jaarrekening van twee boekjaren terug net zo groot is als de reserve van dat jaar, mogen we aannemen dat Harderwijk nu wel technisch failliet is. De dierenactivisten hebben dus gewonnen. Het is dan de vraag waar de beesten naartoe gaan. Een uitsterfbeleid (wachten tot ze dood zijn en niet voorplanten) behoort zeker tot de mogelijkheden. Wie gaat dat betalen, als Dolfinarium zelf niet meer bestaat? Maar linksom of rechtsom, praktisch of juridisch, de tegenstanders van circusdieren gaan de oorlog in dat opzicht winnen.